Home Υγεία Αυξημένη χοληστερόλη: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Αυξημένη χοληστερόλη: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

by Αkolouthise

Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που βρίσκεται στα τοιχώματα όλων των κυττάρων του σώματος.

Μέρος της χοληστερίνης παράγεται από το συκώτι και ένα άλλο προέρχεται από τη διατροφή.

Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και άλλων ουσιών.

Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. στηθάγχη, καρδιακό έμφραγμα, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), περιφερική αγγειοπάθεια κ.α.

Επειδή όμως τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν η κατάσταση είναι προχωρημένη, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Σε τι χρησιμεύει η χοληστερίνη:

  • Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
  • Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ)
  • Στην παραγωγή της βιταμίνης D
  • Στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών
  • Στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών

Διατροφή

Αρμόδιοι για το θέμα της διατροφής είναι οι διαιτολόγοι, μερικές γενικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:

Τι να τρώτε

  • Φρούτα και λαχανικά (δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα)
  • Όσπρια (2 μερίδες την εβδομάδα)
  • Ξηροί καρποί (μέχρι 30 γραμμάρια την ημέρα)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (για πρωινό, μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι – 2-3 μερίδες την ημέρα)
  • Ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας την ημέρα)
  • Πουλερικά (κοτόπουλο ή/και γαλοπούλα, 1-2 φορές την εβδομάδα)
  • Ψάρια (1-2 φορές την εβδομάδα)
  • Σόγια και προϊόντα σόγιας (έως 2 μερίδες την ημέρα)
  • Λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά (2-3 μερίδες την ημέρα, με την μερίδα να είναι 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσές γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί)
  • Όσοι έχουν αυξημένη χοληστερόλη, χρειάζονται και τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες/στανόλες (2 γραμμάρια στερολών/στανολών την ημέρα)

Τι να αποφεύγετε

  • Πολλά κόκκινα κρέατα (μέχρι 2 μερίδες εστιατορίου την εβδομάδα, χωρίς το ορατό λίπος)
  • Πολλά επεξεργασμένα κρέατα (καλύτερα 1 φορά το μήνα)
  • Τηγανητά (σπάνια)
  • Πρόχειρα φαγητά (σπάνια)
  • Πολλά γλυκά (έως 1 γλυκό την εβδομάδα)
  • Πολλά αυγά (έως 2-3 την εβδομάδα)
  • Πολλές σοκολάτες (να προτιμάτε σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε στερεά κακάο)
  • Πολλά «πλούσια» φαγητά (π.χ. παστίτσιο, μουσακάς κ.τ.λ. καλύτερα μέχρι 2 φορές τον μήνα)

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Διαβάστε επίσης